Anglická snídaně? Snídejte jako britský lord i u vás doma

Müsli s mlékem, ovesná kaše, chleba s máslem a šunkou, možná i ovocné smoothie, když je čas – tak vypadá snídaně většiny z nás. Ale jsou dny, kdy máme chuť se rozmazlit. Nedělní rána po sobotním romantickém večeru s drahou polovičkou přímo volají po vydatném jídle a to anglická snídaně rozhodně je.

snidane 1

Oběd můžete vynechat

S tradicí vydatných anglických snídaní začali v Británii na počátku devatenáctého století. Tehdy se do přípravy vydatného jídla, které zasytí na několik dalších hodin, pustila i střední třída ve snaze napodobit zvyklosti šlechty. Záhy si, díky průmyslové revoluci, i britští dělníci mohli dovolit posnídat tak, aby vydrželi těžce pracovat přes přestávky na jídlo až do konce pracovní doby.

Každý, kdo už někdy full breakfast ochutnal v některém z lepších českých hotelů, restaurací nebo přímo v Anglii ví, o jak kaloricky bohatý pokrm jde. Takže na oběd určitě mít místo nebudete.

Základní komponenty pravé anglické snídaně

Šťavnaté klobásky, dozlatova osmažená anglická slanina, opečená rajčátka, volské oko posypané naklíčenou řeřichou, bílé fazole v rajčatové omáčce, opečený toustový chléb a smažené žampiony. K tomu šálek výborné kávy z džezvy, čaj nebo sklenice džusu. Že se vám sbíhají sliny, jen to čtete? To nejste sami.

166475_166475-smart-elektricka-dzezva-ruzova

Receptů najdete na internetu spoustu. Aby se vám typická anglická snídaně opravdu povedla, budete potřebovat jen tři věci:

  1. Trochu času.
  2. Kvalitní suroviny (třeba klobásky s minimálně 70% vepřového masa jsou naprostou nutností).Pravá anglická by měla být z vepřové pečeně, takže pokud toužíte po opravdu autentickém zážitku, pohlídejte si to. Mimochodem nejlépe si ji připravíte na grilovací pánvi klidně zároveň s rajčaty a houbami.
  3. Kvalitní nádobí: pánve odolné proti poškrábání a nejlépe i s rukojetí vhodnou do trouby – ta se hodí, pokud se rozhodnete připravit si pokrm shakshulka (tedy anglickou snídani z jedné pánve). Nebo když si s přípravou jídla trochu pomazlíte a už hotovou slaninu a klobásky necháte přihřívat v troubě na 110 stupňů, zatímco budete připravovat vejce.

 

163160_163160-astra-nerezova-panev-20-cm

Typicky prý končí obžerství anglické snídaně sladkou tečkou – toastem s marmeládou, ale pokud máte chuť a odvahu, co zkusit zabrousit trochu do jiných končin a upéct nadýchané francouzské suflé? Tomu nikdo neodolá.

Zkuste to trochu zdravěji

Možná, no vlastně určitě, má ta anglická do zdravé snídaně daleko, ale který chlap by pro pár plátků osmažené slaninky nešel světa kraj. Přesto máme pár tipů, jak si i anglickou snídani můžete připravit o něco zdravěji.

  • Můžete veškeré smažení nahradit pečením v troubě.
  • Zapomeňte na konzervy a uvařte si fazole doma – bez hromady soli, na olivovém oleji s omáčkou z čerstvých rajčat a tymiánem.
    TIP: Vzhledem k tomu, že je příprava fazolíčasově náročnější, můžete dobu vaření zkrátit použitím tlakového hrnce. Pokud máte obavy z nadýmání (to by se asi další romantický večer nekonal), přidejte do vody k fazolím bylinky (majoránku, bobkový list, saturejku nebo kmín).
  • Pokud si dokážete snídani na vidličku představit i bez masa, můžete si ke zdravým fazolím, rajčatům a houbám ogrilovat sýr Halloumi.
  • Obohaťte pokrm čerstvou zeleninou.

 

Nechte si chutnat.