Ocet si zaslouží vaši pozornost a určitě ne jen ten kvasný lihový, do kterého nejspíš nakládáte okurky. Chcete potěšit svoje chuťové pohárky? Zkuste jablečný ocet, vinný, nebo třeba rýžový. A my vám řekneme, proč.
Co je superpotravina
Definice superpotravin mají jedno společné: taková potravina by měla obsahovat látky, které jsou zdraví prospěšné. A měla by jich obsahovat hodně. Nejspíš jich z hlavy dokážete pár vyjmenovat, většinou těch s exotickými jmény a ještě exotičtějším původem jako jsou chia semínka, quinoia nebo chlorella.
Ale víte o tom, že superpotraviny mohou být i lokální, ba dokonce přímo z vaší zahrádky? A není jich zrovna málo. Veronika Hanzlíková jich v knize Příběhy českých superpotravin aneb když jídlo mluví zmiňuje pětadvacet. A mezi nimi právě ocet.
Použití a účinky
Použití a účinky octu závisí na druhu. Kvasný lihový je skvělý nejen k nakládání, ale i k desinfekci, odstraňování vodního kamene (recept na univerzální čistič najdete v článku o zerowaste), jako první pomoc po štípnutí bodavým hmyzem, jako obklad při horečkách…
Jablečný ocet a ume ocet se hodí nejen k dochucování salátů, ale i k pití po naředění vodou, nebo do koupele. Mají antibakteriální a dezinfekční účinky, napomáhají detoxikaci organismu. Dámy pozor, jablečný ocet může posloužit i místo kondicionéru (ale nezapomeňte ho naředit vodou 1:1).
Jablečný ocet, rýžový ocet, vinný, ume ocet…
Nejspíš už jste si v obchodě všimli, že existuje mnoho druhů octa. Ale měli jste odvahu je vyzkoušet? Nebojte se ochutnat i ty exotičtější, obzvlášť pokud jste milovníky salátů. Zálivka vinaigrette se bez vinného octa prostě neobejde. Kokosový ocet vyráběný fermentací kokosové vody se hodí na každodenní ranní odkyselení.
„Ocet si s sebou nese chuťové vlastnosti původních surovin, stejně jako si dítě nese geny svých rodičů. Jen v úplně jiné podobě. Proto ten kvasný lihový do jídla nestojí za nic.[…] Všechny ostatní druhy octa jsou tak dobré, jak dobrá byla původní potravina.“[1]
Recept na domácí jablečný ocet
Když jsem naposledy doma chystala jablečný koláč z jablek, co jsme natrhali za domem a už nutně potřebovala upotřebit, zůstala mi hromada slupek. Přemýšlela jsem, co s nimi a objevila recept na báječný domácí jablečný ocet. Takže tady je:
Budete potřebovat:
- odřezky z jablek (asi 400 gramů), mohou být i nahnědlé nebo potlučené, plesnivé vyhoďte
- cukr (50 gramů)
- velkou zavařovací sklenici
Odřezky z jablek naplňte sklenici do poloviny, zalejte převařenou vodou smíchanou s cukrem tak, aby byla jablka ponořená. Zakryjte plátýnkem, zagumičkujte a dejte na teplé místo, ale na které nesvítí přímé slunce. Jednou denně promíchejte.
Za deset dní už pravděpodobně tekutina ztmavne. Přeceďte, šťávu nalijte do čisté sklenice a nechte ještě 2–3 týdny pracovat. Ochutnávejte. Nakonec jablečný ocet uložte do chladu v čistých lahvích.
[1] Veronika Hanzlíková: Příběhy českých superpotravin aneb když jídlo mluví. Ivana Fleischmanová – IT Design, 2019. Str. 52.